+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Dolg zapustnika ter dedovanje dolgov

Ob dedovanju ne gre pozabiti, de se ne dedujejo le premoženje ter pravice zapustnika temveč tudi njegovi dolgovi. Dedovanje dolgov je lahko včasih tvegano, saj se lahko zgodi, da so dolgovi zapuščine višji od njene vrednosti. Dedovanje dolga je k sreči omejeno na vrednost podedovanega premoženja. Tako vas dedovanje morebitnih dolgov po starših ne bi smelo prekomerno obremeniti. Kljub vsemu pa velja biti previden, saj je podedovano premoženje včasih nelikvidno (kot je naprimer dedovanje nepremičnin), upniki pa na poplačilo dolgov ne želijo počakati ter svoje terjatve zoper vas kot univerzalnega pravnega naslednika uveljavljajo takoj. V primerih ko so dolgovi zapustnika večji od njegovega premoženja je z vidika dediča smiselno razmisliti o odpovedi dedovanju, saj lahko dedovanje dolgov zapustnika dediča prizadene, in sicer ne glede na varovalke in omejitve, ki jih določa Zakon o dedovanju.

Odpoved dedovanju je načeloma možna le na samem zapuščinskem naroku. Je pa v določenih primerih možen dogovor z zapustnikom že za časa njegovega življenja, ki ima iste posledice kot odpoved dedovanju. Dedovanje dolgov zapustnika (npr. po starših) naj bo torej vedno v mislih dediča preden se odloči ali bo dediščino sploh sprejel. Že v času zapuščinskega postopka se navadno ugotovi večino dolgov zapustnika, saj upniki svoje tarjetve navadno prijavijo. Nekateri dolgovi zapustnika oz. terjatve upnikov pa lahko presenetijo tudi po tem, ko je že izdan sklep o dedovanju. Upnik lahko svojo terjatev zoper zapustnika namreč uveljavlja neposredno zoper dediča, vse kar mora storiti je predložiti ustrezen sklep o dedovanju iz katerega izhaja, da je dedič univerzalni pravni naslednik zapustnika. Tudi morebitna prijava terjatve v zapuščinskem postopku ni pogoj za njeno uveljavljanje zoper dediča.

Dedovanje hipoteke

Dedovanje nepremičnine ima za posledico dedovanje tudi vseh ostalih bremen na nepremičnini, kar vključuje tudi hipoteke. Hipoteka je vezana na nepremičnino kar pomeni, da se skupaj s prenosom nepremičnine na dediča, nanj prenese tudi hipoteka. Dedovanje hipoteke je seveda omejeno na vrednost nepremičnine, kar pomeni, da boste zanjo odgovarjali le omejeno. Ne glede na navedeno pa ima že pred dedovanjem smisel preveriti ali je nepremičnina, ki je predmet dedovanja obremenjena s hipoteko. V kolikor je temu tako, je potrebno pri hipotekarnemu upniku preveriti kakšna je trenutna višina dolga ter nato izračunati ali je vrednost nepremičnine višja od zapustnikovega dolga. V kolikor je temu se lahko s hipotekarnim upnikom dogovori o morebitnem poplačilu hipoteke ter njenim izbrisom. Tudi prodaja že obremenjene nepremičnine danes ni problematična. Vse kar boste potrebovali je dogovor s hipotekarnim upnikom o plačilu dolga s strani potencialnega kupca ter pridobitev ustrezne izbrisne pobotnice. Dedovanje hipoteke oz. nepremičnine pod hipoteko torej samo po sebi sploh ni problematično, vendar pod pogojem, da ste se že prej pozanimali o vseh odprtih vprašanjih glede same hipoteke ter nepremičnine. O vseh vprašanjih s tega področja vam lahko pomaga naša odvetniška pisarna.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy