+386 51 369 588 info@snoj.si
   Select Page

   Bleiweisova cesta 30

   1000 Ljubljana

   }

   Pon - pet 9.00 - 16.00

   Sobota, nedelja zaprto

   info@snoj.si

   T: +386 51 369 588

   Sredstva izvršbe

   Sredstva izvršbe so izrecno določena v zakonu. Klasična in najbolj pogosta sredstva izvršbe se uporabijo kot izvršba na delež družbenika, izvršba na denarna sredstva, izvršba na plačo in izvrševanje sklepov pri delodajalcih, izvršba na nedenarne obveznosti ter izvršba na nepremičnino. Kadar upnik meni, da že predlagana sredstva izvršbe ne bodo dovolj za poplačilo njegove terjatve, lahko pri sodišču zaprosi za informativni seznam dolžnikovega premoženja, pod določenimi pogoji pa lahko celo zahteva, da dolžnik sam predloži seznam vsega svojega premoženja.

   Izvršba na plačo in izvrševanje sklepov pri delodajalcih

   Izvršba na plačo in izvrševanje sklepov pri delodajalcih je ena izmed bolj pogostih izvršb in sredstev izvršbe. Njena prednost pred npr. izvršba na denarna sredstva je v tem, da do rubeža denarnih sredstev pride še preden ta prispejo na bančni račun dolžnika s čimer se dolžniku oteži skrivanje denarnih sredstev. Izvršba na plačo in izvrševanje sklepov pri delodajalcih je smiselna tudi v tistih primerih, ko dolžnik prejema minimalno plačo, saj zakon izrecno dopušča rubež do dveh tretjin prejemkov dolžnika, tako da mu ostane 76 % minimalne plače. V primerih, ko gre za preživninsko terjatev upnika pa se sme rubiti celo do točke, da mu ostane le 50 % minimalne plače.

   Izvršba na nepremičnino

   Izvršba na nepremičnino bo prišla v poštev predvsem v tistih primerih, ko bo šlo za visoke terjatve upnikov in kadar z drugimi sredstvi izvršbe ni moč doseči poplačila upnikove terjatve. Izvršba na nepremičnino je tudi najdolgotrajnejša izvršba in v praksi lahko traja tudi leto dni ali več, sploh v kolikor ima dolžnik na nepremičnini prijavljeno svoje stalno bivališče. Prav tako je izvršba na nepremičnino za upnika lahko draga, saj mora zalagati številne stroške izvršbe kot je npr. cenitev nepremičnine.

   Kontaktirajte nas

   Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

   Obiščite nas

   Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana

   Pokličite

   +386 51 369 588

   Pišite nam

   info@snoj.si

   © Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy