+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Sredstva izvršbe

Sredstva izvršbe so izrecno določena v zakonu. Klasična in najbolj pogosta sredstva izvršbe se uporabijo kot izvršba na delež družbenika, izvršba na denarna sredstva, izvršba na plačo in izvrševanje sklepov pri delodajalcih, izvršba na nedenarne obveznosti ter izvršba na nepremičnino. Kadar upnik meni, da že predlagana sredstva izvršbe ne bodo dovolj za poplačilo njegove terjatve, lahko pri sodišču zaprosi za informativni seznam dolžnikovega premoženja, pod določenimi pogoji pa lahko celo zahteva, da dolžnik sam predloži seznam vsega svojega premoženja.

Izvršba na plačo in izvrševanje sklepov pri delodajalcih

Izvršba na plačo in izvrševanje sklepov pri delodajalcih je ena izmed bolj pogostih izvršb in sredstev izvršbe. Njena prednost pred npr. izvršba na denarna sredstva je v tem, da do rubeža denarnih sredstev pride še preden ta prispejo na bančni račun dolžnika s čimer se dolžniku oteži skrivanje denarnih sredstev. Izvršba na plačo in izvrševanje sklepov pri delodajalcih je smiselna tudi v tistih primerih, ko dolžnik prejema minimalno plačo, saj zakon izrecno dopušča rubež do dveh tretjin prejemkov dolžnika, tako da mu ostane 76 % minimalne plače. V primerih, ko gre za preživninsko terjatev upnika pa se sme rubiti celo do točke, da mu ostane le 50 % minimalne plače.

Izvršba na nepremičnino

Izvršba na nepremičnino bo prišla v poštev predvsem v tistih primerih, ko bo šlo za visoke terjatve upnikov in kadar z drugimi sredstvi izvršbe ni moč doseči poplačila upnikove terjatve. Izvršba na nepremičnino je tudi najdolgotrajnejša izvršba in v praksi lahko traja tudi leto dni ali več, sploh v kolikor ima dolžnik na nepremičnini prijavljeno svoje stalno bivališče. Prav tako je izvršba na nepremičnino za upnika lahko draga, saj mora zalagati številne stroške izvršbe kot je npr. cenitev nepremičnine.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy