+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Motenje posesti ter lastninske pravice – tožba

Posest pomeni imeti dejansko oblast nad stvarjo. Pravo takšno dejansko oblast priznava vsakomur, in sicer tudi zoper lastnika. Oseba, ki izvršuje dejansko oblast nad stvarjo, lahko v primeru njenega motenja zahteva ustrezno sodno varstvo. Motenje posesti se lahko izvaja v različnih oblikah, oseba, ki ima posest pa sme v 30 dneh odkar je izvedela za motenje in za storilca zahtevati sodno varstvo na način, da pred sodiščem vloži tožbo zaradi motenja posesti. Ta se ne more vložiti po preteku enega leta, in sicer ne glede na to, kdaj je izvedel za motenje in za storilca

Tožba zaradi motenja posesti

Tožba zaradi motenja posesti se lahko vloži zoper vsakega ki moti posest, tudi tistega, ki ima na stvari lastninsko pravico, torej lastnika. Pogostokrat pa se tožba vloži kar s strani lastnika, ki ima na voljo tudi druga pravna sredstva npr. tožba zaradi motenja lastninske pravice. Razlog za to je, ker je sodno varstvo reševanja posestnih sporov bistveno hitrejše od sodnega reševanja lastninskih sporov. V primeru uspešne tožbe zaradi motenja posesti, lahko sodišče odredi prepoved nadaljnjega motenja posesti, prav tako lahko odredi vrnitev odvzete posesti.

Tožba zaradi motenja lastninske pravice

Kot že rečeno bo lastnik v primeru motenja njegove lastninske pravice sprva posegel po tožbi zaradi motenja posesti. Pogostokrat pa bo lastnik zamudil 30 dnevni rok, ki ga določa zakon in mu bo torej preostala le negatorna tožba oz. tožba zaradi motenja lastninske pravice. Takšna tožba se lahko vloži kadarkoli in potek časa ne vpliva na samo pravico. Ta se lahko vloži zaradi različnih razlogov, in sicer vse od neupravičene uporabe zemljišča, neupravičene gradnje na tujem zemljišču do klasičnih sosedskih sporov v zvezi s povzročanjem prekomernega hrupa, onesnaževanja okolice, itd. Tako tožbo zaradi motenja lastninske pravice kot posesti naj vam vselej sestavi odvetnik za nepremičninsko pravo.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy