+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Preklic darilne pogodbe

Preklic darilne pogodbe je mogoč le v zakonsko določenih primerih. Zakonodaja omejuje preklic darilne pogodbe iz preprostega razloga, ker je potrebno sklenjene pogodbe spoštovati. Darilna pogodba je kljub temu, da gre za enostransko dajatev, še vedno pogodba, ki jo je morala nasprotna stranka sprejeti.

Preklic darilne pogodbe je možen v primeru stiske darovalca. Prav tako je preklic darilne pogodbe možen v primeru hude nehvaležnosti obdarjenca. V takšnih primerih nastopi razdrtje darilne pogodbe. Zakon dovoljuje še en razlog za preklic darilne pogodbe, in sicer v primeru, da se darovalcu naknadno rodi otrok, pred tem pa ga ni imel. V kolikor imate dodatna vprašanja in vas zanima ali preklic darilne pogodbe pride v poštev v vašem primeru, ste vabljeni, da se oglasite na posvet v naši pisarni.

Preklic darilne pogodbe zaradi stiske

Preklic darilne pogodbe zaradi stiske bo prišel v poštev v primeru, da bo po sklenitvi le te, ogroženo preživljanje darovalca. Preklic darilne pogodbe zaradi stiske ni dovoljen, če bi zaradi tega lahko bilo ogroženo preživljanje obdarjenca. Prav tako preklic darilne pogodbe zaradi stiske ne bo dovoljen v primeru, da bo obdarjenec pripravljen preživljati darovalca oz. bo v tem primeru lahko obdržal darilo. V večini primerov bo šlo za preklic darilne pogodbe za nepremičnino, saj ta navadno predstavlja pomemben del posameznikovega premoženja.

Preklic darilne pogodbe – huda nehvaležnost

Preklic darilne pogodbe – huda nehvaležnost bo prišel v poštev, če bi se po njeni sklenitvi obdarjenec proti darovalcu ali njegovemu bližnjemu obnašal na takšen način, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal. Preklic darilne pogodbe – huda nehvaležnost je mogoč tudi proti obdarjenčevemu dediču. Darilna pogodba preklic se lahko izvede tudi s strani dediča darovalca. Preklic darilne pogodbe – huda nehvaležnost ne bo dovoljena v tistih primerih, ko bo obdarjenec lahko dokazal, da mu je darovalec odpustil obnašanje.

Preklic darilne pogodbe sodna praksa

Preklic darilne pogodbe sodna praksa je dokaj enotna. Preklic darilne pogodbe sodna praksa npr. določa, da mora pri hudi nehvaležnosti iti za zelo zavržno ravnanje obdarjenca, ki ga mora darovalec tudi dokazati. Ni vsaka nehvaležnost razlog za odstop od darilne pogodbe. Preklic darilne pogodbe sodna praksa torej jasno zahteva, da se lahko kot huda nehvaležnost upoštevajo zgolj izjemni primeri. 

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy