+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi se od redne odpovedi razlikuje predvsem v tem, da nima odpovednega roka, ki bi ga morali stranki spoštovati. Izredna odpoved se lahko poda tako s strani delavca kot s strani delodajalca. Razlogi zanjo, so zakonsko omejeni in so taksativno določeni. Izredna odpoved delovnega razmerja naj bi se v teoriji uporabila v primeru kadar so kršitve delovnopravnih obveznosti ene stranke tako hude, da druga stranka ne more oz. od nje ne bi bilo pravično pričakovati, da poda redno odpoved in čaka na iztek odpovednega roka.

Izredna odpoved delovnega razmerja s strani delodajalca

V primeru, da so razlogi za izredno odpoved na strani delavca, do nje pride v zakonsko naštetih primerih, npr. kadar so kršitve delovnopravnih obveznosti povzročene z naklepom ali s hudo malomarnostjo ali so tako hude, da imajo vse znake kaznivega dejanja, prav tako če delavec pet dni zaporedoma neupravičeno ne pride na delo, itd. Izredna odpoved delovnega razmerja s strani delodajalca je zakonsko torej zelo omejena, in sicer je dovoljena le v izjemnih primerih. Takšno pravilo obstaja iz razloga, ker ima lahko takšna vrsta odpovedi s strani delodajalca zelo hude posledice za delavca.

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca

V primeru, da so razlogi za izredno odpoved na strani delodajalca, do nje prav tako pride le v zakonsko naštetih primerih, npr. če delodajalec vsaj dva meseca ni izplačeval plače oz. je delavcu izplačeval bistveno zmanjšano plačo, kadar delodajalec ni zagotavljal varstva pred trpinčenjem oz. mobingom na delovnem mestu, itd. V primerih, ko gre za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca, je delavec upravičen tudi do odpravnine ter do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka. V primeru, da potrebujete pravni nasvet ali v vašem primeru pride v poštev redna ali izredna odpoved delovnega razmerja ali bi zgolj potrebovali pravno svetovanje, ste vabljeni da se oglasite v naši odvetniški pisarni kjer se boste pogovorili z odvetnikom za delovno pravo.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy