+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Darilna izročilna pogodba

Darilna izročilna pogodba je zgolj popularen izraz pravilneje je govoriti o izročilni pogodbi. Izraz darilna izročilna pogodba se uporablja iz razloga, ker je izročilna pogodba do neke mere precej podobna darilni pogodbi. Pri obeh gre za neodplačen prenos lastninske pravice na premoženju zapustnika/obdarovalca. Pri izročilni pogodbi je potrebno soglasje vseh potomcev, ki bi bili poklicani da dedujejo po zapustniku. Pri darilni pogodbi pa je dovolj zgolj soglasje obdarjenca. V kolikor bi se želeli posvetovati kakšne posledice ima lahko za vas darilna izročilna pogodba oz. ali je v vašem primeru boljša izročilna pogodba ali darilna, ste vabljeni, da se oglasite na posvet v naši odvetniški pisarni.

Izročilna ali darilna pogodba

Vprašanje ali boljša izročilna ali darilna pogodba bo predvsem odvisna od tega koliko dedičev se lahko pričakuje v primeru smrti zapustnika. Prednost izročilne pogodbe je v tem, da se premoženje, ki ga je zapustnik razdelil in izročil potomcem ne všteje v njihove dedne deleže in se torej ne upošteva pri obračunu vrednosti zapuščine. Vprašanje ali darilna ali izročilna pogodba pa se bo prevesilo v korist darilne pogodbe glede njene enostavnosti, saj za njeno veljavnost ni potrebno soglasje vseh bližnjih potomcev. Prav tako ni potrebno, da je darilna pogodba v obliki notarskega zapisa, medtem ko je pri izročilni pogodbi to nujno potrebno.  

Izročilna  pogodba

Izročilna pogodba ima v primeru, da se z njo strinjajo vsi potomci zavezujoč učinek tudi na nujne dediče, ki v takšnem primeru ne bodo upravičeni do svojih zahtev iz naslova oškodovanja nujnega deleža. S tega vidika je precej podobna pogodbi o preužitku ali pogodbi o dosmrtnem preživljanju. Seveda pa se bo situacija precej spremenila v primeru, da se kakšen od potomcev ne bo strinjal z izročilno pogodbo. V takšnem primeru se bo izročilna pogodba štela za darilno pogodbo in bodo nastopile vse pravne posledice, ki veljajo za darila dana s strani zapustnika. Kljub strogi formalnosti pri njenem nastanku je preklic izročilne pogodbe možen, in sicer podobno kot je možen preklic darilne pogodbe, npr. huda nehvaležnost, itd.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy