+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Izvršilni postopek

V praksi se najpogosteje srečujemo z dvema vrstama izvršilnih postopkov. Najbolj pogost je nedvomno izvršilni postopek na podlagi verodostojne listine, kjer se kot osnova uporabi neplačan račun ali morda računovodska kartica odprtih in zapadlih postavk. Vložitvi predloga za izvršbo sledi izdaja sklepa o izvršbi, pri čemer se sodišče ne spušča v podrobnosti glede obstoja terjatve. V kolikor bo dolžnik pravilno ugovarjal bo prišlo do razveljavitve sklepa o izvršbi izvršilni postopek pa se bo ustavil. Temu sledi pravdni postopek kjer bo upnik moral svojo terjatev dejansko izkazati ter priložiti ustrezne dokaze. V kolikor upnik že vnaprej ve, da bo dolžnik ugovarjal zoper njegovo terjatev, navadno niti nima smisla začeti izvršilni postopek, temveč je hitreje in ceneje vložiti ustrezno tožbo s pomočjo odvetnika za izvršbe.

Druga najbolj pogosta vrsta izvršilnega postopka je tista, kjer se ta začne na podlagi pravnomočne in izvršljive sodne odločbe ali izvršljivega notarskega zapisa. V teh primerih bo izvršba bistveno bolj učinkovita, saj se bo štelo, da je bilo o vsebini upnikove terjatve že pravnomočno razsojeno. V praksi to pomeni, da dolžnik z vložitvijo ugovora zoper sklep o izvršbi ne more ustaviti izvršilnega postopka. Ugovor je sicer možen vendar bo utemeljen le v zelo redkih in zakonsko določenih primerih. Šele izvršilni postopek na podlagi pravnomočne in izvršljive sodne odločbe je torej tisti, ko bo v večini primerov hiter in učinkovit.

 

Odvetnik za izvršilni postopek

V kolikor želite sprožiti izvršilni postopek zoper svojega dolžnika bo najbolje, da to zaupate odvetniku za izvršilni postopek. Ta vam bo znal svetovati in tudi opraviti poizvedbe o obstoju dolžnikovega premoženja. Predvsem pa vas bo zastopal v celotnem izvršilnem postopku ter sodeloval s sodnim izvršiteljem, ki ima pravico rubiti dolžnikove premičnine in jih prodati na sodni dražbi z namenom vašega končnega poplačila. Odvetnik za izvršilni postopek naj bo torej vaša glavna in prva kontaktna oseba v primeru obstoja zapadlih terjatev zoper vaše dolžnike.  

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy