+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Odpoved pogodbe o zaposlitvi za določen čas s strani delavca

O pravnem terminu odpoved pogodbe o zaposlitvi za določen čas s strani delavca ali s strani delodajalca govorimo v tistih primerih, kadar ena od pogodbenih strank da odpoved pogodbe o zaposlitvi še preden ta poteče. Odpoved pogodbe o zaposlitvi za določen čas s strani delavca je identična tudi v primeru, če gre za pogodbo za nedoločen čas. Delavec sme dati odpoved kadarkoli in svojih razlogov ne rabi posebej pojasnjevati. Če se poda odpoved delovnega razmerja za določen čas s strani delavca, bo ta moral paziti le na to, da bo spoštoval odpovedni rok. Odpovedni rok ne rabi spoštovati le v primeru, ko bi podal izredno odpoved, ki pa je dovoljena le v zakonsko določenih primerih.

Predčasna odpoved pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki nastopi s potekom časa, ima navadno za posledico obveznost delavcu plačati ustrezno odpravnino. Njena višina je odvisna od časa za katerega je bila pogodba o zaposlitvi sklenjena ter seveda višine delavčeve plače. Do odpravnine npr. ne bo upravičen, če bo delavec po izteku časa za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi za določen čas, sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Kot je bilo že rečeno se pravni termin odpoved delovnega razmerja za določen čas s strani delavca ali s strani delodajalca nanaša na primere, ko do njenega prenehanja pride še pred potekom časa za katerega je bila sklenjena. V kolikor bi se želeli pogovoriti o tem kako se izvede odpoved pogodbe o zaposlitvi za določen čas s strani delavca ali s strani delodajalca oz. ali je bila ta izvedena zakonito, vas vabimo, da se oglasite na sestanku v naši odvetniški pisarni. 

Odpoved delovnega razmerja za določen čas

Odpoved delovnega razmerja za določen čas je možna tako s strani delavca kot tudi delodajalca. Medtem, ko delodajalec potrebuje ustrezne zakonske razloge, pa lahko delavec to stori brez navajanja razlogov, ob upoštevanju odpovednega roka ter morebitnih drugih obveznosti, ki jih ima po pogodbi o zaposlitvi ali po internih aktih delodajalca (npr. vračilo delovne opreme, konkurenčna klavzula, varovanje poslovnih skrivnosti, itd.) 

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy