+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Umik izvršbe

Umik izvršbe je dejanje, ki ga opravi upnik v izvršilnem postopku. Upnik vloži umik izvršbe predvsem v tistih primerih, ko je dolžnik poplačal ves dolg, v takšnem primeru gre za umik izvršbe zaradi poplačila. Treba je namreč vedeti, da tudi v primeru, ko bo dolžnik poravnal ves dolg je še vedno potreben umik izvršbe, da se izvršba ustavi. Seveda v kolikor upnik tega ne stori, lahko dolžniku odgovarja za nastalo škodo, vendar pa avtomatičnega umika izvršbe oz. ustavitve postopka žal ni, saj ima upnik pravico dokazovati, da terjatev še ni bila poplačana v celoti. Umik izvršbe je eden izmed mnogih razlogov, da pride do ustavitve izvršbe. Do nje lahko namreč pride tudi po uradni dolžnosti, npr. če je izvršilni naslov pravnomočno odpravljen, spremenjen ali razveljavljen, itd. Kadar sodišče ustavi izvršbo navadno tudi razveljavi vsa opravljena izvršilna dejanja.

Umik izvršbe lahko upnik prostovoljno vloži tudi v primerih, ko presodi, da izvršba nima smisla saj ni premoženja in mu povzroča le dodatne nepotrebne stroške. Nekatera izvršilna dejanja, ki jih izvaja sodišče in sodni izvršitelj kot npr. rubež premičnin na naslovu dolžnika ali rubež nepremičnine za upnika predstavljajo strošek, ki mu s strani dolžnika zlepa ni povrnjen v kolikor ta nima premoženja. V takšnih primerih se upnik včasih odloči za umik izvršbe. Vendar pa je potrebno biti zelo pazljiv na morebitno zastaranje izvršbe oz. terjatve, saj ima umik izvršbe za posledico ponoven tek zastaralnih rokov.

Delni umik izvršbe

Delni umik izvršbe prav tako predlaga upnik sam. Delni umik izvršbe navadno pride v poštev v tistih primerih, ko je dolžnik prostovoljno plačal del terjatve. V takšnih primerih je delni umik izvršbe s strani upnika celo obvezen. Delni umik izvršbe zaradi delnega poplačila terjatve ne bo obvezen v tistih primerih, ko bo do delnega poplačila prišlo zaradi uspešnega rubeža. Delni umik izvršbe lahko pride v poštev tudi v primerih, ko se upnik odloči, da umika določeno izvršilno sredstvo (npr. rubež premičnin). V takšnih primerih gre za delni umik izvršbe na premičnine. Kako umakniti izvršbo ter kako ustaviti izvršbo vam bo najbolje svetoval tudi odvetnik za izvršbe sam.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy