+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Dovoljenje za prebivanje

Dovoljenje za prebivanje je posebna pravna podlaga za bivanje tujcev v Republiki Sloveniji. Tujec, ki je državljan EU sme v Sloveniji bivati največ 3 mesece, nato pa za nadaljevanje bivanja potrebuje pravno podlago, in sicer dovoljenje za prebivanje. Enako velja tudi za tujca, ki ni državljan EU in v Sloveniji biva na podlagi vize. Tudi vize trajajo omejen čas, navadno največ tri mesece nato pa mora tujec pridobiti ustrezno dovoljenje za prebivanje. Izjema velja recimo za vizo D, ki je namenjena združevanju družinskih članov in traja eno leto.

Dovoljenje za prebivanje v Sloveniji se lahko pridobi na različnih pravnih podlagah. Najbolj pogosta je delo ali zaposlitev v Sloveniji, in sicer tako v obliki zaposlitve pri slovenskem delodajalcu kot v obliki ustanovitve s.p. ali d.o.o. Vsak način pridobitve dovoljenja za prebivanje na podlagi dela ali zaposlitve ima svoja pravila. Pri nekaterih je potrebno imeti prednost pred slovenskimi iskalci zaposlitve, pri drugih je potrebno imeti visoko izobrazbo (t.i. modra karta), pri tretjih je potrebno ob odprtju družbe vanjo tudi investirati, pri četrtih pa je predhodno potrebno najmanj eno leto zakonito prebivati v Republiki Sloveniji in tako naprej. Vsakemu tujcu odgovarja drugačno dovoljenje za prebivanje, odvisno od pogojev, ki jih izpolnjuje ter osebnih preferenc. Tujci, ki pridobijo dovoljenje za prebivanje imajo po eno letnem bivanju v Sloveniji možnost k sebi povabiti tudi svoje ožje družinske člane. To storijo z vložitvijo vloge za pridobitev dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine. Vsak tujec kot tudi vsak slovenski državljan ima namreč pravico, da pod določenimi pogoji poleg njega v Sloveniji bivajo tudi njegovi ožji družinski člani ne glede na to od kje so ter ali so tujci.

Prvo dovoljenje za prebivanje

Vsako prvo pridobljeno dovoljenje za prebivanje je potrebno podaljševati, in sicer navadno na vsako leto. Takšnemu dovoljenju za prebivanje pravimo dovoljenje za začasno prebivanje. Ob vsakem podaljševanju upravni organ namreč ugotavlja, ali so pri tujcu še vedno izpolnjeni vsi zakonski pogoji za bivanje v Sloveniji ter v kolikor niso, ga navadno pozovejo naj to uredi v določenem roku. Takšno podaljševanje dovoljenja za prebivanje se navadno izvaja vsako leto, in sicer v obdobju petih let. Šele po petih letih bivanja v Sloveniji lahko tujec zaprosi za trajno obliko dovoljenja za prebivanje, ki se mu reče dovoljenje za stalno prebivanje.

Razveljavitev dovoljenja za prebivanje

Vendar tudi takšno dovoljenje za prebivanje lahko tujec v določenih primerih izgubi, najbolj pogost razlog je pogosta ali dolgotrajnejša odsotnost iz Republike Slovenije. V takšnih in tudi v drugih primerih (smrt tujca, storitev hujšega kaznivega dejanja, itd…) pride do razveljavitve dovoljenja za prebivanje ali odpovedi prebivanja, in sicer na glede na to ali je začasno ali stalno. Prav zaradi takšnih razlogov ima smisel, da tujec, ki je že pridobil dovoljenje za prebivanje v stalni obliki po poteku desetih let zakonitega bivanja v Sloveniji, zaprosi še za pridobitev državljanstva Republike Slovenije. To je tudi pot, ki jo izberejo številni tujci, ki v Sloveniji bivajo na podlagi dovoljenja za prebivanje.

Pridobitev državljanstva

Pri pridobitvi državljanstva, je glavni problem v tem, da se je navadno potrebno odpovedati svojemu prejšnjemu, prav tako pa je potrebno osnovno poznavanje slovenskega jezika. Pridobivanje in podaljševanje dovoljenje za prebivanje je za marsikaterega tujca neznanka ali zanj predstavlja stres. V obeh primerih nas lahko kontaktirate kjer vam bomo z veseljem pomagali. Dovoljenje za prebivanje in njegova pridobitev je v zadnjih letih postalo težje in bolj negotovo kot doslej, zaradi česar se pomoč odvetnika še toliko bolj svetuje.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy