+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Urejanje preživnine

Urejanje preživnine za otroka se v praksi pogostokrat izvaja brez sodnega postopka in brez sodne odločbe. Takšno urejanje preživnine funkcionira dokler med staršema obstajajo dovolj dobri odnosi predvsem pa dokler se preživnina redno plačuje. Urejanje preživnine za otroka brez sodnega postopka nima veljave oz. ni zavezujoče brez izrecne sodne odločbe. Kakršenkoli dogovor med staršema glede urejanja preživnine mora biti odobren s strani sodišča, saj sodišče vedno preverja ali je določen dogovor v korist otrok.

Ne plačuje preživnine

Kaj narediti če oče otroka ne plačuje preživnine. V takšnih primerih se bo mama otroka morala zateči k sodnim postopkom kjer se bo zakonska preživnina šele določila. Ta se bo lahko zahtevala le od vložitve tožbe naprej, zaradi česar je pomembno, da se ta vloži čimprej. Plačilo preživnine za nazaj v tej fazi ne bo možno. Prav tako je potrebno vedeti, da lahko postopek določitve preživnine v kombinaciji z reševanjem vprašanja varstva in vzgoje otrok ter stikov z otroci vzame veliko časa. V povprečju se takšni postopki lahko rešujejo leto dni in več.

Plačilo preživnine za nazaj

Ko bo mama otrok enkrat razpolagala s pravnomočno sodno odločbo bo lahko v imenu otroka zahtevala plačilo preživnine za nazaj prav tako pa bo lahko zahtevala plačilo za naprej, in sicer za dve leti kot bodo zapadli preživninski obroki v prihodnosti. To bo lahko dosegla z vložitvijo ustreznega predloga za izvršbo. V določenih primerih obstaja tudi možnost zahtevati plačilo preteklih stroškov z otrokom, in sicer ne glede na to ali obstaja pravnomočna sodna odločba. V tem primeru ne govorimo o plačilu preživnine za nazaj temveč o verzijskem zahtevku matere ali 3. osebe. Za več informacij se obrnitve na odvetnika za družinsko pravo.

Osebni stečaj preživnina

V primerih kadar gre zavezanec za plačilo preživnine v osebni stečaj, ZFPPIPP izrecno določa, da to ne vpliva na obveznost njenega plačevanja. Osebni stečaj preživnina torej ne bo imel učinka niti v primerih, ko bo preživninskemu zavezancu ugoden odpust obveznosti. Takšna ureditev je seveda razumljiva v luči tega, da ima preživninska terjatev zaradi svoje narave in socialne note prednost pred drugimi vrstami terjatev.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy