+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Darilna pogodba za kmetijsko zemljišče

Darilna pogodba za kmetijsko zemljišče ima svoje posebnosti, ki jih ureja Zakon o kmetijskih zemljiščih. Da je darilna pogodba za kmetijsko zemljišče (zaščitena kmetija) veljavna je potrebna posebna odobritev upravne enote, poleg tega pa omenjeni zakon določa celo vrsto zakonitih predkupnih pravic. Kadar se sklepa prodajna in ne darilna pogodba za kmetijsko zemljišče, je potrebna celo objava ponudbe na upravni enoti.

Darilna pogodba za kmetijsko zemljišče tega sicer ne zahteva, zato je prodajna pogodba včasih še bolj kompleksna. Darilna pogodba za kmetijsko zemljišče je pravni posel, ki ga boste najbolje izvedli s pomočjo izkušenega odvetnika za nepremičnine, saj se zaradi morebitnih napak lahko izgubi veliko časa, lahko pa nastane tudi škoda.

Darilna pogodba kmetijsko zemljišče

Darilna pogodba kmetijsko zemljišče je pogodba, s katero darovalec na obdarjenca neodplačno prenese lastninsko ali drugo pravico in v breme svojega premoženja obogati obdarjenca, obdarjenec pa izjavi, da se strinja. Darilna pogodba kmetijsko zemljišče se lahko sklene z zakoncem, z otroki s starši ali z brati oziroma sestrami, z nečaki ali nečakinjami in vnuki oziroma vnukinjami. Darilna pogodba kmetijsko zemljišče se lahko sklene tudi z zetom, snaho, če so člani iste kmetije. Darilna pogodba kmetijsko zemljišče se prav tako lahko sklene z nosilcem kmetije, kot ga posebej opredeljuje zakon. Darilna pogodba za kmetijsko zemljišče se lahko sklene tudi z lokalno skupnostjo ali z državo.

Darilna pogodba zaščitena kmetija

Kmetijsko zemljišče, ki je opredeljeno kot zaščitena kmetija skladno z Zakonom o dedovanju kmetijskih gospodarstev se v prometu ne sme deliti, razen v natančno določenih primerih. Darilna pogodba zaščitena kmetija bo tako precej omejena, saj bo zanjo najprej potrebno pridobiti ustrezno odobritev upravne enote. Darilna pogodba zaščitena kmetija je precej kompleksno področje zaradi česar se svetuje pridobitev ustreznega predhodnega pravnega mnenja.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy