+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Zaščita blagovne znamke

Zaščita blagovne znamke se doseže šele z ustrezno prijavo in registracijo pred slovenskim ali mednarodnim uradom za intelektualno lastnino. Če gre za mednarodne kršitve je vsekakor potrebna mednarodna zaščita blagovne znamke. Zaščita blagovne znamke brez uspešne registracije ni možna. Vendar tudi njena prijava včasih ni dovolj, da se doseže zaščita blagovne znamke. Predpisi namreč določajo, da zaščita blagovne znamke ni dovoljena v primerih kadar tretja oseba v gospodarskem prometu uporablja svoje ime ali naslov. Prav tako zaščita blagovne znamke ne bo mogoča, kadar je kršitelj znak podoben blagovni znamki začel uporabljati v dobri veri že pred datumom vložitve prijave.

Zaščita blagovne znamke zajema številne civilnopravne ukrepe, prekrškovne ukrepe prav tako pa tudi možnost kazenskega pregona. Torej tudi zaščitena blagovna znamka v določenih primerih ne bo nudila prav nobene zaščite. Blagovna znamka zaščita naj se vedno izvaja s pomočjo izkušenega odvetnika, ki vam bo znal svetovati kateri pravni ukrep tudi izbrati. Zascita blagovne znamke pogostokrat zajema tudi vlaganje ustreznih odškodninskih zahtevkov kot tudi uveljavljanje ukrepov z vidika kršitve konkurence.

Neupravičena uporaba blagovne znamke

Neupravičena uporaba blagovne znamke je vsekakor dogodek, ki ga bo v morebitnih sodnih postopkih potrebno ustrezno dokumentirati in dokazati. Neupravičena uporaba blagovne znamke bo imela namreč za posledico to, da bo njen imetnik lahko vložil tožbo v kateri bo prepovedal nadaljnje kršitve, zahteval odstranitev predmetov kršitve, zahteval njihovo uničenje ter povračilo škode.

Zaščita imena blagovne znamke bo včasih povezana tudi s sprožitvijo kazenskega postopka s strani njenega imetnika. Problem pri kazenskih postopkih bo predvsem v tem, da mora neupravičena uporaba blagovne znamke izhajati iz naklepa kršitelja. Zaščita blagovne znamke v okviru kazenskega postopka torej ne bo možna v primeru, da kršitelj ni vedel za registracijo blagovne znamke in je ravnal zgolj malomarno. Prav tako je potrebno ločiti med pojmoma blagovna znamka in firma. Oba, tako blagovna znamka in firma sta razlikovalna znaka in sta predmet registracije in zaščite nasproti tretjim osebam, vendar pa so načini zaščite zelo različni.

Zaščita imena blagovne znamke

Zaščita imena blagovne znamke bo v določenih primerih možna tudi preko upravnih ukrepov. Zaščita blagovne znamke se lahko namreč doseže tudi z ustrezno prijavo na FURS, in sicer predvsem z vložitvijo zahteve za carinsko ukrepanje. Carinski organ ima namreč možnost izdati prekrškovno odločbo kjer kršitelju naloži plačilo globe, lahko pa tudi zahteva, da se sporno blago uniči. Zaščita blagovne znamke je možna tudi s prijavo Tržnemu inšpektoratu RS, kjer se prav tako lahko sproži prekrškovni postopek. Treba je namreč vedeti, da neupravičena uporaba blagovne znamke včasih predstavlja tudi dejanje nelojalne konkurence po določbah Zakona o varstvu konkurence.

Identiteta blagovne znamke je torej zelo dobro varovana na podlagi večih predpisov in postopkov, in sicer od civilnopravnih, kazenskih do prekrškovnih. Kateri postopek izbrati, da bo blagovna znamka kar najbolje varovana, pa vam bo najbolje znal svetovati odvetnik, ki se ukvarja s takšnim področjem.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy