+386 51 369 588 info@snoj.si
   Select Page

   Bleiweisova cesta 30

   1000 Ljubljana

   }

   Pon - pet 9.00 - 16.00

   Sobota, nedelja zaprto

   info@snoj.si

   T: +386 51 369 588

   Postopek izvršbe

   Postopek izvršbe se začne v trenutku, ko upnik zoper dolžnika vloži predlog za izvršbo. Lahko gre za postopek izvršbe na podlagi izvršilnega naslova ali pa na podlagi verodostojne listine. Oba imata svoje posebnosti in zakonitosti, vendar se postopek izvršbe na podlagi izvršilnega naslova smatra za bolj učinkovitega saj ga tožnik težje ustavi. Vložitev predloga za izvršbo ima za posledico izdajo sklepa o izvršbi. Izvršba postopek pa se na tej točki šele dobro začne. Dolžnik ima namreč možnost, da postopek izvršbe ustavi z vložitvijo obrazloženega ugovora. V primeru, da gre za postopek izvršbe na podlagi izvršilnega naslova bo to dosegel bistveno težje kot če gre za postopek na podlagi verodostojne listine.

   V kolikor ugovor zoper sklep o izvršbi ni uspešen, se lahko postopek izvršbe ustavi tudi z drugimi pravnimi sredstvi, kot je ugovor po izteku roka ali z vložitvijo tožbe na nedopustnost izvršbe. Vendar pa se pri takšnih pravnih sredstvih ne presoja vsebine terjatve, temveč se presoja predvsem morebitne procesne kršitve oz. ali ima postopek izvršbe kakšne napake. Postopek izvršbe bo najhitrejši takrat, ko bo dolžnik razpolagal z dovolj likvidnimi sredstvi za poplačilo upnikove terjatve. Vsekakor je naloga odvetnika, da še preden sproži postopek izvršbe, opravi ustrezne poizvedbe o dolžnikovem premoženju. Prava izbira in hitro ukrepanje lahko bistveno pripomore k temu, da bo postopek izvršbe uspešen.

   Postopek za izvršbo

   Postopek za izvršbo bo navadno tekel naprej ne glede na aktivnosti dolžnika in njegovo obrambo. Velja namreč pravilo, da se zaradi ugovora ne zadrži oz. prekine sam postopek za izvršbo. Koliko časa bo trajal postopek za izvršbo bo torej po eni strani odvisno od obrambe dolžnika. še bolj pa bo odvisno od njegovega premoženja. V kolikor obstaja dovolj likvidnega premoženja za poplačilo upnikovega terjatve, kot npr. sredstva na TRR, se bo postopek za izvršbo hitro zaključil. V primerih, ko likvidnega premoženja ne bo (rubež nepremičnin, premičnin) pa se lahko postopek za izvršbo zavleče, prav tako lahko upniku povzroči veliko stroškov.

   Kontaktirajte nas

   Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

   Obiščite nas

   Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana

   Pokličite

   +386 51 369 588

   Pišite nam

   info@snoj.si

   © Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy