+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Odškodnina za poškodbo

Odškodnina za poškodbo je denarni znesek, ki ga oškodovanec pridobi od povzročitelja škode kot reparacijo za povračilo škode, ki mu jo je ta prizadejal. Odškodnina za poškodbo se navadno uveljavlja v obliki odškodninskega zahtevka zoper povzročitelja škode ali / in zoper njegovo zavarovalnico. Včasih obstaja možnost, da se odškodnino za poškodbo zahteva tudi neposredno od lastne zavarovalnice pod pogojem, da je sklenjena ustrezna zavarovalna polica. O tem zoper koga se lahko zahtevo odškodnino za poškodbo vam bo najbolj znal svetovati vaš odvetnik. Odvetnik za odškodnine vam bo svetoval tudi na kakšen način ter v kakšni višini je smiselno zahtevati odškodnino za poškodbe. Pogostokrat je višina odškodnine za poškodbo odvisna od mnogih dejavnikov, ki jih odvetnik zelo dobro pozna. Odvetnik si bo pri ugotovitvi višine odškodnine za poškodbe pogostokrat pomagal s preučitvijo vaše zdravstvene dokumentacije ter sodne prakse v podobnih primerih.

Včasih bo odvetnik za določitev višine odškodnine po poškodbi potreboval tudi mnenje ustreznega sodnega izvedenca medicinske stroke. Odvetnik za odškodnino vam bo znal tudi svetovati kdaj je najboljši trenutek za vložitev zahtevka za odškodnino za poškodbo. Odškodnina za poškodbo se včasih ne zahteva takoj po nastanku škodnega primera temveč se počaka, da postane jasno do kakšne škode je prišlo. Včasih npr. ob telesnih poškodbah, kadar je potrebnih več pregledov in operacij, ni takoj razvidno kakšna škoda je nastala. Ta se namreč z vsako operacijo ter novo ugotovitvijo zdravnika povečuje zaradi česar je smiselno počakati z zahtevkom za odškodnino za poškodbe do konca zdravljenja. Seveda pa v primeru dolgotrajnejšega zdravljenja z vložitvijo zahtevka za izplačilo odškodnine za poškodbo ne velja čakati v nedogled. Zakon namreč predvideva zastaralne roke, ki jih mora vsak oškodovanec spoštovati. Po preteku zastaralnega roka se odškodnine za poškodbe ne more zahtevati več v sodnem postopku.

Odškodnina za poškodbe

Običajni zastaralni rok za uveljavljanje odškodnine za poškodbo je 3 leta odkar je oškodovanec izvedel za nastanek škode ter 5 let odkar je škoda nastala. Vsekakor vam svetujemo, da se o zastaralnih rokih pogovorite tudi s svojim odvetnikom, ki bo naredil natančen plan zoper koga, do kdaj, na kakšen način in v kakšnem obsegu se lahko uveljavlja odškodnina za poškodbe.Odškodnina za poškodbe se najbolje uveljavlja s pomočjo odvetnika za odškodnine, in sicer ne le zaradi izkušenj ter iz razloga ker vas bo smel zastopati tudi pred sodiščem, temveč tudi iz razloga, ker boste v primeru zmage od povzročitelja škode oz. njegove zavarovalnice dobili povrnjene vse sodne in odvetniške stroške skladno z odvetniško tarifo. Ni odveč tudi poudariti, da so vsi odvetniki obvezno zavarovani preko Odvetniške zbornice Slovenije, kar pomeni, da bi v primeru odvetniških napak med zastopanjem v sodnem postopku, lahko dobili povrnjeno tudi škodo, ki vam jo je povzročil odvetnik. Takšne zavarovalne police navadno nima noben drug posrednik oz. podjetje, ki pomaga pri uveljavljanju odškodnine za poškodbo v vašem imenu. Vaša odškodnina za poškodbe bo torej najbolj na varnem v kolikor jo boste zaupali izkušenemu odvetniku. Odškodnina za poškodbe in njena višina je torej nekaj na kar lahko vplivate tudi sami s sprejemanjem pravilnih odločitev glede vašega zastopanja.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy