+386 51 369 588 info@snoj.si
   Select Page

   Bleiweisova cesta 30

   1000 Ljubljana

   }

   Pon - pet 9.00 - 16.00

   Sobota, nedelja zaprto

   info@snoj.si

   T: +386 51 369 588

   Zvišanje preživnine

   Zvišanje preživnine pride v poštev v tistih primerih kadar se pri preživninskemu zavezancu bistveno povečajo njegove zmožnosti ali kadar se pri preživninskem upravičencu bistveno povečajo potrebe. Zvišanje preživnine bo pri otrocih prišlo v poštev tudi v primeru, da bi se bistveno zmanjšali dohodki tistega roditelja, ki ima upravičenca v svojem gospodinjstvu oz. v vzgoji in varstvu.

   Tožba za zvišanje preživnine

   Tožba za zvišanje preživnine ali vloga za zvišanje preživnine je zahtevek, ki ga  upravičenec vloži pred sodiščem. Tožba za zvišanje preživnine ni nujna v primerih kadar se obe stranki prostovoljno sporazumeta in gre za polnoletnega otroka. V primerih kadar gre za mladoletnega otroka pa je tožba za zvišanje preživnine potrebna, saj dogovor ni veljaven dokler ga ne potrdi sodišče s sodno odločbo. Vloga za zvisanje prezivnine se navadno vlaga s strani odvetnikov, saj je veliko podrobnosti, ki bi jih neuka stranka lahko spregledala in bi bila iz tega razloga njena vloga za povečanje preživnine neuspešna. Prav iz tega razloga odsvetujemo, da se za tožba za zvišanje preživnine vzorec ne uporablja, temveč da vam jo pripravi strokovnjak.

   Zvišanje preživnine postopek

   Zvišanje preživnine postopek je običajen pravdni postopek, ki se začne šele takrat, ko je vložena tožba za zvišanje preživnine. Pravni pojem zvišanje preživnine aktivna legitimacija se uporablja v zvezi s tem, kdo je upravičen vložiti takšno tožbo. Pri mladoletnih otrocih je pomembno poudariti, da ne glede na to, da jih zastopajo starši, so oni tisti ki tožijo in se na njih navezuje sama vloga za zvišanje preživnine. Zvišanje preživnine postopek je lahko tudi dolg, kako dolg je pa je odvisno predvsem od tega kakšne dokazne predloge sta predlagali obe stranki.

   Kontaktirajte nas

   Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

   Obiščite nas

   Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana

   Pokličite

   +386 51 369 588

   Pišite nam

   info@snoj.si

   © Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy