+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Nujni delež

Nujni delež je del zapuščine s katerim zapustnik ne more razpolagati in pripada nujnim dedičem. V praksi to pomeni, da niti oporoka zapustnika ne sme oškodovati nujnega deleža, ki pripada nujnemu dediču. Nujni dediči so potomci zapustnika in njihovi potomci, njegovi starši ter zakonec. Sestre, bratje, in stari starši so lahko nujni dediči le v primeru, da so upravičeni dedovati po zakonitem dednem redu ter so trajno nezmožni za delo in nimajo sredstev za življenje. Višina nujnega deleža pri potomcih, njihovih potomcev in zakonca znaša polovico tistega deleža, ki bi jim šel po zakonitem dednem redu. Nujni delež pri preostalih nujnih dedičih pa znaša le tretjino.

Za ugotovitev višine nujnega deleža mora sodišče najprej ugotoviti vrednost zapuščine. To ugotovi tako, da popiše in oceni vse premoženje, ki ga je zapustnik imel ob svoji smrti vključno s terjatvami, nato odšteje zapustnikove dolgove ter morebitne stroške. Temu znesku nato doda vrednost vseh daril, ki jih je zapustnik dal dedičem, ki bodo po njem dedovali kot tudi vrednost daril, ki jih je zapustnik v zadnjem letu svojega življenja dal tretjim osebam, ki po njem ne bodo dedovali. V primeru, da vas zanima koliko bi lahko znašal vaš nujni delež odvetnik lahko zagotovo pomaga.

Nujni delež pri darilni pogodbi

V primeru prikrajšanja nujnega deleža, je potrebno zmanjšati oporočna razpolaganja zapustnika prav tako pa je potrebno darila vrniti v zapuščino, kolikor je potrebno, da se nujni delež dopolni. To se opravi po vrstnem redu, saj se najprej zmanjšajo oporočna razpolaganja in šele v primeru, da to ni dovolj, se vračajo tudi darila. Kakšen vpliv bo imel nujni delež pri darilni pogodbi bo torej odvisno predvsem od tega ali je bil nujni delež sploh prikrajšan in v kolikor je bil ali je dovolj že zmanjšanje zapustnikovih oporočnih razpolaganj.

Nujni dedič

V kolikor pride do vračanja daril, se vračajo v nasprotnem vrstnem redu kot so bila dana. Pomembno je še poudariti, da se bo nujni delež pri darilni pogodbi ali pri oporoki upošteval le pod pogojem, da nujni dedič takšno pravico uveljavlja v zapuščinskem postopku. Vendar je tudi tu potrebno biti pozoren na zastaralni rok, saj se vrnitev daril lahko zahteva le v treh letih od zapustnikove smrti, zmanjšanje oporočnih razpolaganj pa le v treh letih od razglasitve oporoke.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy