+386 51 369 588 info@snoj.si
   Select Page

   Bleiweisova cesta 30

   1000 Ljubljana

   }

   Pon - pet 9.00 - 16.00

   Sobota, nedelja zaprto

   info@snoj.si

   T: +386 51 369 588

   Skupno skrbništvo in preživnina

   Skupno skrbništvo in preživnina pride v poštev v primeru staršev, ki kljub razvezi ohranita skupno skrbništvo otrok. Skupno skrbništvo in preživnina se izvaja v tistih primerih, ko sta se razvezana starša še naprej zmožna dogovarjati o vsakodnevnih vprašanjih svojih otrok in oba ohranita enake pravice v razmerju do otrok. Skupno skrbništvo in preživnina se navadno izvaja tako, da ima vsak starš otroka polovico časa, drug drugemu pa plačujeta preživnino za skupnega otroka.

   Navadno se preživnina kljub njeni določenosti v takšnih primerih ne izplačuje, saj vsak starš skrbi za svojega otroka v okviru svojega gospodinjstva. Skupno skrbništvo in preživnina oz. skupno starševstvo in preživnina se v takšnih primerih izvaja le v kolikor je tako določeno s sodno odločbo. V kolikor imate vprašanja na temo skupno starševstvo preživnina, ste vabljeni da se oglasite na posvet v naši odvetniški pisarni.

   Preživnina zunajzakonska skupnost

   Preživnina zunajzakonska skupnost pride v poštev v istih primerih kot če gre za zakonsko zvezo. Glavni pogoj, da se plačuje preživnina zunajzakonska skupnost je skupni otrok dveh staršev, in sicer ne glede na obstoj zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti. V kolikor ne gre za skupnega otroka in pride do razpada zunajzakonske skupnosti ali razveze zakonske zveze pa preživninska obveznost drugega partnerja ne obstaja niti v prvem niti v drugem primeru. Preživnina zunajzakonska skupnost pride v poštev tudi v primeru nepreskrbljenega zunajzakonskega partnerja.

   Enostarševske družine preživnina

   Za enostarševske družine preživnina ne pride v poštev v kolikor starš svojega otroka preživlja v okviru svojega gospodinjstva. Drugače je v primerih, kadar je otrok odvzet in dan v rejniško družino ali kadar je odvzeta roditeljska pravica saj v takšnih primerih obveznost plačevanja preživnine velja še naprej. Povsem drug primer je, ko imamo skupno skrbništvo preživnina se v takšnih primerih določi v sodni odločbi, čeprav se v praksi nato ne plačuje vedno. Za enostarševske družine preživnina torej ne velja, razen v izjemnih primerih.

   Kontaktirajte nas

   Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

   Obiščite nas

   Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana

   Pokličite

   +386 51 369 588

   Pišite nam

   info@snoj.si

   © Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy