+386 51 369 588 info@snoj.si
Select Page

Slovenska cesta 54

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

info@snoj.si

T: +386 51 369 588

Skupno skrbništvo in preživnina

Skupno skrbništvo in preživnina pride v poštev v primeru staršev, ki kljub razvezi ohranita skupno skrbništvo otrok. Skupno skrbništvo in preživnina se izvaja v tistih primerih, ko sta se razvezana starša še naprej zmožna dogovarjati o vsakodnevnih vprašanjih svojih otrok in oba ohranita enake pravice v razmerju do otrok. Skupno skrbništvo in preživnina se navadno izvaja tako, da ima vsak starš otroka polovico časa, drug drugemu pa plačujeta preživnino za skupnega otroka.

Navadno se preživnina kljub njeni določenosti v takšnih primerih ne izplačuje, saj vsak starš skrbi za svojega otroka v okviru svojega gospodinjstva. Skupno skrbništvo in preživnina oz. skupno starševstvo in preživnina se v takšnih primerih izvaja le v kolikor je tako določeno s sodno odločbo. V kolikor imate vprašanja na temo skupno starševstvo preživnina, ste vabljeni da se oglasite na posvet v naši odvetniški pisarni.

Preživnina zunajzakonska skupnost

Preživnina zunajzakonska skupnost pride v poštev v istih primerih kot če gre za zakonsko zvezo. Glavni pogoj, da se plačuje preživnina zunajzakonska skupnost je skupni otrok dveh staršev, in sicer ne glede na obstoj zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti. V kolikor ne gre za skupnega otroka in pride do razpada zunajzakonske skupnosti ali razveze zakonske zveze pa preživninska obveznost drugega partnerja ne obstaja niti v prvem niti v drugem primeru. Preživnina zunajzakonska skupnost pride v poštev tudi v primeru nepreskrbljenega zunajzakonskega partnerja.

Enostarševske družine preživnina

Za enostarševske družine preživnina ne pride v poštev v kolikor starš svojega otroka preživlja v okviru svojega gospodinjstva. Drugače je v primerih, kadar je otrok odvzet in dan v rejniško družino ali kadar je odvzeta roditeljska pravica saj v takšnih primerih obveznost plačevanja preživnine velja še naprej. Povsem drug primer je, ko imamo skupno skrbništvo preživnina se v takšnih primerih določi v sodni odločbi, čeprav se v praksi nato ne plačuje vedno. Za enostarševske družine preživnina torej ne velja, razen v izjemnih primerih.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

info@snoj.si

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net