+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Darilna pogodba o dosmrtnem preživljanju

Darilna pogodba o dosmrtnem preživljanju je popularen izraz, ki pa je žal napačen. Darilna pogodba o dosmrtnem preživljanju pravzaprav nima nobene veze z darilom saj gre za klasično odplačno pogodbo. Ena stranka se namreč zaveže, da bo na drugo ob svoji smrti prenesla lastninsko pravico na svojih nepremičninah in premičninah, druga stranka pa se zaveže da bo zanjo skrbela oz. zanjo opravljal kakšne druge storitve. Pogodba o dosmrtnem preživljanju mora biti nujno sklenjena v notarskem zapisu.                         

Njena prednost pred darilno pogodbo je v tem, da se zapustnik lahko izogne, da bi del njegove zapuščine šel nujnim dedičem, prav tako pa ima možnost, da v zameno za nekaj dobi še za časa svojega življenja. Darilna pogodba o dosmrtnem preživljanju oz. pravilneje pogodba o dosmrtnem preživljanju naj se vedno sklepa šele po posvetovanju z odvetnikom, saj se le tako lahko izognete številnim nevšečnostim, do katerih lahko pride v kasnejšem zapuščinskem postopku.   

Pogodba o dosmrtnem preživljanju

Kljub temu, da je pogodba o dosmrtnem preživljanju strogo obličen pravni posel, jo je mogoče izpodbijati oz. razvezati. Najbolj pogost razlog za razvezo pogodbe o dosmrtnem preživljanju bo navadno neizpolnjevanje obveznosti s strani preživljalca. Včasih je s pogodbo dogovorjena tudi skupnost življenja. V primeru, da bi takšno skupno življenje postalo neznosno, lahko vsaka stranka pred sodišče zahteva razvezo pogodbe o dosmrtnem preživljanju. Klasični razlogi za izpodbijanje tovrstne pogodbe so tudi tisti, ki veljajo za vse ostale pogodbe kot npr. poslovna nesposobnost ob sklepanju pogodbe o dosmrtnem preživljanju, sklenitev pod prisilo, itd.

 

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy